Greaţa


Vad în jurul meu tot mai mulţi oameni scârbiţi. Prieteni, cunoştinţe, oameni cu care lucrez sau ma întalnesc întamplător îşi rumegă nervos exasperarea. Alţii se comportă ca prizonierii supuşi unui lung regim de tortură. Îşi exersează cu încăpăţânare autismul. Refuză să participe, să formuleze opinii, să se mai identifice în vreun fel ca membri ai acestei societăţi.  Au încetat să mai fie cetăţeni. Nu sunt români, sunt absenţi.  E un fel de epidemie a renunţării care cuprinde încet-încet categorii tot mai largi.   Şi în categoriile astea intră tot mai mulţi oameni cu studii, oameni care conduc companii,  sunt in pozitii de decizie sau sunt priviţi ca modele în cercul lor de apropiaţi. 

Semnul mincinos al vremurilor noaste

Nu îl mai vor pe Băsescu, îl dispreţuiesc pe Geoană, Antonescu  le este indiferent.  Oprescu li se pare doar o declinare a celorlalţi trei.  Pe fundal se aude vocea aia deranjantă din spoturile publicitare ale ziarului Adevărul.   Ziarul care nu vrea să se apropie de politică.

Umbra  lui „dă-i dracu’, sunt toţi la fel”  este tot mai lungă şi la adăpostul ei se clădesc majorităţi fantomatice în Parlament, se inventează peste noapte şefi de guverne şi se iau decizii de pe urma cărora unii dintre noi vor pierde alţii vor câştiga.   Scârba de toţi şi de toate este semnul mincinos al vremurilor noastre.

Clona nereuşită a unui fost preşedinte

Sigur, toată greaţa asta este alimentată şi de opiniomanii de profesie.   Sunt vreo câţiva cărora le pute tot şi încearcă să te convingă că nu e loc de salvare. Că apocalipsa e după colţ iar cei 4 principali candidaţi la preşedinţie sunt călăreţii care ne anunţă sfârşitul.  Aşa o fi, dar apocalipsa aia are şi ea nuanţe.  Între care nu numai că putem dar suntem obligaţi să alegem.

Traian Băsescu este acuzat adesea că urmăreşte să devină un fel de Vladimir Putin al României. Dacă asta încearcă, atunci ar trebui să îi fie ruşine de propria-i incompetenţă. Nu a reuşit nici măcar să îşi salveze guvernul despre care se tot spune că lucrează exclusiv după indicaţiile lui.

Şi totuşi modelul rusesc nu e departe de noi. În Rusia politica nu are loc în presă decât trecută prin filtre, politica pute dar  scârba e politică de stat.  Ca şi la Bucureşti, la Moscova  se vor găsi destui care să îţi explice că poporul s-a săturat. Că vrea doar pâine nu şi circ.  Că poporul alte probleme.  Nu suntem încă acolo dar, dacă apostolii lehamitei au câştig de cauză, o să devenim cu toţii pravoslavnici.

Dulce e sfârşitul

În două zile începe campania electorală. Cea oficială. Gândiţi-vă bine dacă vreţi un libertarian, un socialist, un populist de dreapta sau unul de stânga. Ascultaţi-i cu atenţie, daţi demagogia la o parte, citiţi-le programele   şi ascultaţi-le argumentele. Candidaţii nu sunt o apă şi un pământ.  Măcar o parte din ideile cu care vor intra în această campanie se vor regăsi în România pe care o vor conduce.  Istoria poate fi de ajutor. Faceţi un banal exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi arătat o Românie cu Adrian Năstase preşedinte?  Mergeţi mai departe: cum ar fi arătat România preşedintelui Corneliu Vadim Tudor.  Aveţi măcar atât orgoliu cât să nu îi lăsaţi pe alegătorii care îşi vând voturile  pe zahăr şi ulei să decidă cum o să arate apocalipsa.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politică & Societate și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Greaţa

 1. ion zice:

  Mie personal a inceput sa imi fie greatza cand l-am vazut azi pe Hurezeanu cate limbi i-a dat in dos lui Antonescu pe Realitatea.

 2. Teacă zice:

  Apropos de limbi, voala de vezi aicihttp://teaca.wordpress.com/2009/10/20/unde-scuipa-mogulii-linge-sirbu/

 3. serbanm zice:

  Politicienii ne cred prosti,neinformati si uituci.Isi contrazic spusele de la o luna la alta,de la o zi la alta,uneori de mai multe ori pe zi.Da,sunt scarbita de politicieni,dar tot voi merge la vot.Chiar daca nu-l mai plac pe presedintele Basescu,nu ma simt vinovata ca l-am votat(ba chiar am convins si pe altii s-o faca).El ar trebui sa simta vinovatia,deoarece el ne-a adus in situatia asta.Nu dati cu pietre sustinatori ai lui.Si ceilalti au o parte din vina,dar presedintele trebuia sa medieze conflictele,nu sa le incinga mai tare.Inca nu stiu pe cine voi vota,sper doar ca dupa alegeri sa nu simt vina pe care am simtit-o cand am ales intre Iliescu si Vadim.M-am gandit si la un fel de greva: sa votez candidatul UDMR,Kelemen Hunor,parca.Poate ar fi mai bine,chiar daca noi consideram ca ei nu ne reprezinta pe toti.Si sa nu uit,cel mai mult m-a dezamagit dl. Sever Voinescu.Inainte de intrarea in Pdl ii citeam articolele in Cotidianul si-l apreciam,dar acum ma uimeste cum poate sa apere niste prostii spuse sau facute de dl Basescu,sau de colegii lui din PDL.Chiar atat de mult schimba intrarea in politica?

 4. Saulea zice:

  Am o intrbare:-CATI $$$$$$$$ PRIMESC ACEI CARE LATRA LA BASESCU TRAIAN??????

 5. untrecator zice:

  „Istoria poate fi de ajutor. Faceţi un banal exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi arătat o Românie cu Adrian Năstase preşedinte?”

  Da’ cu istoria ce-ai avut, bre?

  :))

  Cum ar fi aratat o istorie in care FSN-ul nu ar fi participat la alegerile din 90? Cum ar fi aratat o istorie in care Guverul Boc era compatent? Cum ar fi aratat o istorie in care Romania era parte a Imperiului Britanic? And so on… Nu se face! Parerea mea.

  Ca persoana care nu mai are chef sa fie cetatean al Romaniei, jur: (atata timp cat mai am cetatenie) sa nu mai girez cu votul meu politicieni incompetenti.

  Gaselnita cu „dincolo de jeg, e miezul dulce” nu cred ca mai tine. Poate doar daca incerci sa justifici cumva participarea. E ca leapsa de acum o luna cu „hai, ba, incercati sa gasiti ceva care sa merite!”. Sau ca votatul lui Iliescu in 2000. Think positive! No more.

  Statutul de catatean vine mana in mana cu niste drepturi si obligatii. Drepurile sunt fucked up (daca vrei o insiruire se face), obligatiile sunt garla.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s