Băsescu, Geoană, Antonescu. E suficient!


Ieri ar fi trebuit  să se ia o decizie privind următoarea dezbatere între candidaţii la preşedinţie. Nu ştim încă detaliile.  Nu ştim  clar când şi unde va avea loc întâlnirea, cine va participa  şi cine va fi moderatorul.  Staff-urile de campanie se comportă de parcă ar avea de pregătit conferinţa de la Yalta şi nu o confruntare electorală în România.

Moderatorul

S-a discutat intens,  după întâlnirea de la Cluj dintre Crin Antonescu şi Traian Băsescu,  despre performanţa moderatorului.  S-a spus că  a fost prea retras, prea puţin prezent, că nu s-a impus în faţa celor doi, că i-a lăsat prea liberi.  Eu cred că această discreţie a folosit pentru ceea ce până la urmă s-a dovedit o dezbatere relevantă.  O dezbatere în care nu numai că am auzit opinii despre subiecte „mari” (da,  s-a discutat si despre altceva decât despre viaţa personală a candidaţilor)  dar am avut prilejul să vedem pentru prima oară candidaţii puşi în situaţii dificile.   Am putut să facem comparaţii.   Să le urmărim reacţiile şi să ascultăm frânturi din programe. Atât cât a fost posibil pe durata unei ore.

Deşi a fost o alegere de ultim moment, Mihnea Măruţă a făcut o treabă foarte bună. A arătat că se poate şi altfel.  A evitat să se afirme în exces, să le dea sfaturi candidaţilor,  să se bată pe burtă cu ei.  A înţeles foarte bine că nu despre el este dezbaterea.  Întâmplarea, poate prea puţin remarcată în blogosferă,   face ca Mihnea să fie şi primul blogger care moderează o întâlnire la acest nivel. Şi a făcut-o elegant şi eficient.   În ceea ce mă priveşte, cred că modelul Măruţă a fost foarte bun şi trebuie păstrat.

Participanţii

Cred că participarea trebuie limitată la primii trei candidaţi din ierarhiile stabilite de institutele de sondare a opiniei publice.   Oricât de  „aranjate” ar fi sondajele apărute în ultimele săptămâni, toate sunt de acord asupra unui punct: Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Mircea Geoană  sunt pe primele locuri.  Iar prezenţa lor acolo nu este întâmplătoare. Cu toţii au în spate cariere politice pe care şi le-au construit de-a lungul multor ani.  Nu au ajuns favoriţi în cursa prezidenţială peste noapte.  Au reuşit să îşi convingă în primul rând partidele că merită sprijin iar asta se traduce prin legitimitatea oferită de procentele fiecărei formaţiuni politice parlamentare în parte.  Legitimitate care acum se transferă asupra candidaţilor. Faptul că fiecare dintre cei trei dispune de resurse foarte mari pentru campanie (includ aici resurse de orice natură:  munca anonimă  lipitorilor de afişe, sprijinul   financiar,  outlet-urile  media  subordonate politic  etc ) este o consecinţă a succesului lor politic de până acum şi nu un rezultat al cine ştie cărei întâmplări fericite.  Nu comentez aici calitatea vreunui proiect politic.

Geoană, Băsescu şi Antonescu  reprezintă aproape 80 la sută din electoratul românesc şi singurii candidaţi cu şanse de a intra în turul doi. Nu cred că are rost  să pierdem vremea cu viziunea despre politică externă a lui Eduard Manole.

Utopii şi procente

Să fim bine înţeleşi!  Democraţia nu este vătămată în vreun fel. Domnii Potârcă, Vadim Tudor, Cernea şi ceilalţi au avut la dispoziţie aceeaşi Românie ca şi domnii Geoană, Antonescu sau Băsescu.  Dacă aveau vreun vis secret să devină şefi de stat, ar fi trebuit să se pregătească din timp. Să îşi construiască o carieră politică serioasă care să le facă viaţa mai uşoară în această campanie. Dacă electoratul nu împărtăşeşte fantezii ecologist-seculare sau vise naţionalist-vetuste, responsabilitatea aparţine  exclusiv candidaţilor care propun aşa ceva.  Nu e nicio conspiraţie, niciun aranjament ocult  şi nici vreun plan ascuns  prin care vreunui „ales” să i se creeze condiţii favorabile.    Sigur, mai e  şi varianta în care viziunea propusă de candidaţii de loc 4-12 ar fi prea îndrăzneaţă pentru provincialismul românesc. Să mai aşteptăm. Iar până atunci să nu irosim timpul poporului.

Dar cu ungurul ce-aţi avut?

Un caz aparte este cel al lui Hunor Kelemen.  Nu am înţeles niciodată foarte clar de ce UDMR continuă să se arunce în bătăliile prezidenţiale. Cred este vorba despre o modalitate  bizară  de a-şi flata propriul electorat dar, mai ales, de a sublinia diferenţa şi refuzul unui compromis pragmatic.

Prezenţa prin campaniile prezidenţiale a acestor domni elegant-infoensivi din comunitatea maghiară face un uriaş rău noţiunii de integrare şi dialog interetnic.  În felul acesta candidaţii români sunt scutiţi de orice obligaţie de a se adresa electoratului maghiar iar UDMR îşi vede protejat teritoriul simbolic de care depinde existenţa sa politică. Aştept cu interes un candidat serios la preşedinţie de origine maghiară care să fie însuşit fără rezerve de un partid românesc. Ca un pas intermediar, aş vrea să văd măcar unul dintre candidaţii de acum sau din 2014 ţinând un discurs onest în limba maghiară. Câtă vreme la nivel politic românii şi maghiarii îşi vor respecta teritoriile după modelul societăţilor de cablu tv care îşi împart oraşele, România va rămâne în Balcanii de care tot fuge prin seminarii şi eseuri savante. De aceea cred cu tărie că domnul Hunor Kelemen trebuie ignorat în dezbaterile electorale. Dacă vor voturile maghiarilor, domnii Antonescu, Băsescu şi Geoană ar trebui obligaţi să le câştige.  Aşa cum fac şi cu voturile din Vaslui şi Gorj.

Hayssam, absent din parlamentul de la Moscova

Cred că era  esenţial să mai existe cel puţin o dezbatere între principalii candidaţi pentru postul de la Cotroceni în afara previzibilei întâlniri G12 de vineri de la TVR.   În ultimele săptămâni s-au lansat tot felul de petarde de campanie iar în întâlnirea Băsescu-Antonescu nu s-a făcut prea mare caz de petele biografice ale celor doi.  Nu a fost un lucru rău însă încă mai sunt răspunsuri de dat,  sau, de ce nu, de repetat. Mai ales că, până acum,  Mircea Geoană s-a ferit de orice context în care ar fi fost cu adevărat pus în dificultate.

Nu cred   că întâlnirea dintre cei trei trebuie să se transforme în vreun Jerry Springer Show. În niciun caz.  Temele mari ca educaţia, sănătatea, reforma constituţională sau starea economiei trebuie discutate în amănunt. Însă pe lângă ele trebuie să le lăsăm principalilor candidaţi şansa de a spune ce ştiu  unii despre alţii.  De a se raporta la contracandidaţi şi prin asta la noi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politică & Societate și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

37 de răspunsuri la Băsescu, Geoană, Antonescu. E suficient!

 1. fem! zice:

  Mi se pare corect. Mai ales partea cu Măruţă. Să trimită un avion după el la Cluj! Ar fi un triumf pentru toată blogherimea.

 2. Stela zice:

  Foarte pertinent, cum ne-ati obisnuit.
  V-am ascultat ieri la Casa Presei cu Tudor Musat. Cred ca ati putea fi chiar Dvs. un moderator foarte bun pentru dezbatere. Dar cu siguranta nu veti fi onorat cu o astfel de propunere, pentru ca sunteti mult prea incomod pentru candidatul Geoana.

 3. Ilie zice:

  Nu poti sa inviti candidatii pe baza sondajelor de opinie. Daca ar fi sa ducem acest rationament la extrem, de ce sa nu-l chemam decat pe Geoana ca, daca ne luam dupa sondaje, el castiga turul II.

  In alta ordine de idei, oricum o sa fie o mizerie de confruntare, in care fiecare din lichelele astea besmetice se va inchipui salvatorul tarii.

 4. fanul lui vanghelie zice:

  @ilie: daca aia toti sunt lichele de ce nu esti tu in ring mai ilie? sau intodeauna spectatorii sunt mai tari decat jucatorii? aha, am inteles: nu te duci la vot ca tu esti mai destept si mai bun decat toti candidatii; n-ai pe cine alege..

 5. kolima zice:

  Foarte misto. Dar totusi, trebuie sa avem mare atentie la cine este si ce face moderatorul cu viata sa. Poate, cine stie, in timpul liber repara biciclete, si va fi apoi prezentat de dna. Stancu si de dl. Ursu ca „domnul de la slash roti-de-biciclete”.

 6. paula zice:

  Da este o idee buna sa se discute despre programele candidatilor, ne-am saturat de tigania din ultimele 11 lui, toata lumea e mai buna decat unul sau altul, nu vrem sa ne promita vrem sa vina cu ideei, eu sustin ideea presedintelui pt agricultura e un lucru nou dar bun, moderatorul a fost ok.

 7. Ramona V. zice:

  Pentru că maghiarii (ca să fim corecţi faţă de secui) sunt consideraţi votanţi loiali, intrarea la prezidenţiale se face pentru ca UDMR să aibă la îndemână un număr de voturi cu care poate negocia diverse, inclusiv prezenţa în guvern.

 8. Anamaria Enache zice:

  Oricare ar fi participantii la dezbatere,Crin le va dovedi ca se deosebeste radical de ei..asta este si motivul pentru care romanii au hotarat sa mearga la vot si sa-l voteze pe el presedinte !

 9. gica zice:

  o dezbatere in 5 sau mai multi oameni deja e prea mult. in cel mai bun caz vor expune fiecare in cate 5 min programele lor, sau vor spune ce cred ei de cuviinta. deja nu mai e dezbatere, cu drept la replica si spontaneitate….coerct, daca sunt 3 sau 4 dinamica este mult mai buna

 10. elena zice:

  dap sunt candidatii care au cele mai multe sanse sa intre in turul doi,..dar doar unu va fi castigator,iar acela este Crin Antonescu!

 11. ingeras zice:

  eu cred ca in turul doi va intra Crin cu Geana ..si Antonescu va castiga deoarece a demonstrat ca merita.

 12. ella zice:

  romanilor nu le mai este frica de Basescu..romanii stiu ca in mana lor sta alegerea noului presedinte..si cel care merita cred ca este Crin Antonescu.

 13. bebelusa zice:

  Antonescu are puterea de convingere…stie sa dea replica si are argumente la tot ceea ce spune..pe mine una m-a convins.

 14. nuti zice:

  Viziunea mea este ca base nu are capabilitatea deplina a fi presedinte , acum la sfarsitul mandatului isi face loc cu referendumul si cu Croitorul sa nu cumva sa fie dat afara din scena politica

 15. angel roadeos zice:

  Basescu a fost marinar, prin urmare doar Crin poate conduce o tara fiindca a fost muzeograf!

 16. nae zice:

  democratie nu se face dupa cum vrea muschii lui basescu.Care sint criteriile de vrea cu unii si nu vrea cu altii. Candidatii pina la alegeri sint toti egali.Chestia cu sondajele este abureala pentru fraieri.Daca Vadim avea bani scotea siel un sondaj in care era invingator din turul unu si atunci ce va faceati. Realitatea esta una dupa papara luata de la antonescu lui basescu ii este FRICA de o confruntare in care sa fie oprescu, vadim, becali.Stie ca ar fi facut varza si cauta tot felul de pretexte.nU ESTE DEMOCRATIC ce face nici iliescu nici constantinescu nu au facut asa ceva.Deci oricum o dati voi pupinii realitatea este una LUI BASESCU II ESTE FRICA.

 17. conducatoarea zice:

  Oricum din cei trei candidati clasati in fruntea topului pentru cursa prezidentiala,Basescu este cel mai bun,intrucat a si demonstrat.Geoana a dat bir cu fugitii,Antonescu este prea utopic.Abia astept sa vad confruntarea din seara aceasta!

 18. silviu zice:

  oricum este bine. inseamna ca avem una dintre cele mai disputate confruntari pe plan politic. se pare ca si lu basesc ii ete frica de cineva, simte ca cineva ii va lua locul si de aceea este asa disperat.

 19. Gabi A zice:

  Traian Basescu a accentuat si dezvoltat defectele unei foste guvernari si a unui vechi sistem bolnavicios, dar in special un sistem viciios care sustine minciuna si incompetenta. De 5 ani suntem in regres din aproape toate punctele de vedere tocmai datorita faptului ca Basescu si-a alimentat interesele personale sfidand, ironizand si adesea ignorand interesul national. Curentul basescian ne-a ingradit libertatea de a ne dezvolta si a redus la absurd sintagma “sa traiti bine” care promitea cu totul altceva. Ca o analogie in iluzii, Geoana ii completeaza utopia sefului statului. Liderul PSD promite 25.000 de euro pentru fiecare roman intors in tara. Si astea sunt cele mai “decente” himere care pun stapanire pe Basescu si Geoana. La polul opus este Antonescu, cel care nu face promisiuni abulice ci sprijina interesul national prin rationament, dialectica, solutii viabile care nu sunt imposibil de realizat si intr-un termen relativ scurt. La extrema pozitiva sta Crin demn pentru functia suprema in stat si pentru a-si pune in practica ideile liberale si ideale pentru redresare si progres.

 20. Ramona V. zice:

  Sunt româncă, mă duc la vot dar nici de frica lui Băsescu nici ca să îl votez pe Antonescu (chiar dacă e altfel, un frumuşel adică).

 21. geani zice:

  Votati si voi CRIN ANTONESCU PRESEDINTE.
  base se imoaie , in sondaje numai este cum era vede ca este cam singur trage spre Crin ,base face cum face cainele : latra dar nu musca ( “De ce le e frica nu scapa !”) lui i-ar fi mai multa frica decat toti.Este si normal ca Crin sa nu-i accepte alianta . NU MERITA

 22. paul zice:

  Traian Basescu a dus tara de rapa…nimeni nu mai traieste bine in aceasta tara

 23. fermekatu zice:

  nota 10 Crin Antonescu , nu am comentarii , este cel mai bun!

 24. mircea zice:

  a fost tare , Crin la facut pe base sa-si inghita limba .VOTEZ LIBERALII!Crin are puterea de a fi presedinte!

 25. dan zice:

  sa fim seriosi base nu mai ia presedentia ,a fost absent timp de 5 ani precum zicea CRIN!

 26. florin zice:

  base incepe sa se evapore din sondaje, declaratii, aparitii la tv ..de la posibilitatea de a fi presedinte

 27. gelyx zice:

  Se poate vedea un om capabil ,cu abilitati de conducator , cu respect fata de Romania .Crin Antonescu!

 28. Geoana si Basescu zice:

  Basescu si Geoana arunca in fiecare zi cu praf in ochii alegatorilor.Nimeni nu mai vorbeste azi de problemele reale ale Romaniei ci de Subiecte inventate de acesti doi comunisti cu reflexe de securisti.
  Pe 22 sa scapam de acesti doi impostori.
  Cerin Antonescu presedinte.

 29. gelu zice:

  CRIN ESTE O SCHIMBARE , ESTE APROAPE DE ADEVAR, CEILALTI IL TOT INBARLIGA SA IASA NEGATIV IN FATA ROMANIEI .CREDETI IN SCHIMBARE

 30. Menumorut zice:

  @ gelu

  Colega sunt printre cei care isi doresc in turul doi pe Crin, ca sa pot sa nu-l votez pe Basescu.
  Anuntul asta cu litere mari si exprimare exaltata e ridicol si nu cred ca ajuta, parerea mea.
  Cu asa ceva nu schimbi gandul unui indecis, il imbarligi si mai mult, vorba ta.

 31. Tatu zice:

  Romanii au incredere in Antonescu, de aceea il voteaza !! Succes Crin !!

 32. Marta zice:

  @postacii liberali, hola! Ce frumos scrieti! Foarte convingator! Dom’le, cred ca strategii lui Crin sunt cu totul simple-minded, nu se poate sa-i sfatuiasca pe tontii astia grupati sa umble din blog in blog cu texte de clasa a II-a la materia compuneri silite! Crin e vid, OK, dar si consilierii?!

  @Gabi A, macar tu sa fii lucid si sa vezi ca astia mai mult decredibilizeaza, baremi tu te zbati!

  @Dle Tita, da, va dau si eu dreptate, ar trebui sa se indure cineva de Cernea si de altii care nu sunt sub tratament sa le spuna ca in nici o tara care a auzit de tren presedintii nu se aleg din neant! SI CA ESTE O PROBA DE OBRAZNICIE, nu de curaj, sa candidezi fara sa fi demonstrat nimci in domeniu. Baietii buni la Internet pot fi alesi cel mult presedinti de blog sau de salon.

  De ce nu candideaza consilier local (Cernea)? Eduard Manole mi se pare ca are state vechi, el e prezidentiabil innascut, si uite ca tot nu s-a internat.

 33. val zice:

  Mihnea Maruta, moderatorul intalnirii de la Cluj, a fost perfect. Ar cam trebui sa se renunte la tipul moderatorului tupeist. Poti pune intrebari foarte tari, poti sanctiona ferm derapajele unui candidat, fara sa ai acel stil obraznic sau dispretul ostentativ pe care il afiseaza unii moderatori.

 34. victor L zice:

  Simpatica trupa de animatoare peneliste.

  Dar daca observati au sloganurile foarte vechi: @ nuti inca mai aminteste de Croitoru.
  Fetelor, mai arncati apa din copaie, nu spati totul in aceiasi apa.

 35. deni zice:

  cei doi basescu si geoana au jucat murdar si o fc in continuare…insa antonescu e cel mai capabil sa faca ceva pt tara asta

 36. FESIU RAMONA zice:

  felicitari pentru noul mandat de la o unmasa a revolutiei din 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s