Laura Stefan (SAR): De ce nu fac pasul inapoi judecatorii Jipa si Costiniu? Problema imunitatilor trebuie regandita.


Laura Stefan este coordonatoarea programelor anticoruptie din cadrul Societatii Academice din Romania  si o buna cunoscatoare a sistemului juridic.  Recent a fost autoarea unui raport in care critica in termeni duri modul in care Consiliul Superior al Magistraturii dezvolta si implementeaza standardele de etica si integritate.  Documentul  viza inclusiv membri ai  CSM.  Ca o prima reactie la respectivul raport, CSM a anuntat ca ii investigheaza pe magistratii implicati in cazul Voicu.

I-am  solicitat acest interviu pentru ca am vrut sa inteleg de ce magistrati cu un statut si pozitie publica absolut respectabile se lasa atrasi in afaceri slinoase de felul celor scoase la iveala de stenogramele publicate recent. Nu in ultimul rand, am vrut sa obtin o opinie despre des mentionata “justitie televizata”. Si, dincolo de asta, ce sanse sunt ca acest dosar sa fie dus la bun sfarsit, in conditiile in care, vazuta din afara,  justitia romana pare profund si, aproape iremediabil, compormisa.  (interviul a fost luat inainte de votul din plenul Senatului referitor la cererea de arestare a lui Catalin Voicu)

TT: Ati fost surprinsa de stenogramele din dosarul Voicu? Intrebarea vizeaza strict implicatiile acestui caz pentru sistemul juridic

LS: Stenogramele arata ceea ce multi banuiau: legaturi extrem de stranse intre mediul judiciar si cel politic. Ce este crucial in acest caz, dupa parerea mea, este dimensiunea fenomenului si faptul ca aceste retele sunt utilizate transpartinic – adica si de oameni de afaceri indeobste considerati ca fiind apropiati de alte partide politice decat PSD

Este socant acest dosar prin persoanele care apar in interceptari si care se afla la varful sistemului judiciar – dl Costiniu si dl Jipa – sau in varful Politiei Romane. Si mai grav este ca nu se aud voci din sistem care sa ceara acestor oameni sa faca un pas inapoi – cel putin pe perioada anchetei. Judecatorii invinuiti intra in sala de judecata si „impart dreptatea”… e cam ironic…

TT: Incerc sa inteleg de ce oameni ca Jipa si Costiniu se lasa atrasi in astfel de „retele”.  Magistratii romani au o situatie ideala, o elita al carei statut este consfintit prin legi care le ofera inamovibilitate, bani mai multi decat in orice alt domeniu bugetar, unii au” rang de ministru” (dupa cum remarca Catalin Voicu). De  ce intra in astfel de combinatii?  Ce le lipseste?

LS: Combinatiile acestea sunt cladite pe o istorie lunga impreuna. Unele – asa cum am vazut in presa in ultimele zile – sunt anterioare anului 1989. Sa nu uitam ca pana in 2003 Ministrul Justitiei avea puteri extraordinare asupra sistemului judiciar, iar doamna Stanoiu  (fost Ministru al Justitiei n.r) a folosit deplin aceste puteri pentru a muta judecatori care ii erau apropiati la instante importante din tara. Pe de alta parte, domnul Jipa, spre exemplu, este casatorit cu doamna Jipa care este senator PSD. Dupa cum vedeti, legaturile sunt mult mai adanci decat cele care ar rezulta dintr-un trafic de influenta „obisnuit”. In plus, chiar domnul Voicu ne spune in interceptari ca pastreaza diverse „hartiute” compromitatoare despre diverse persoane din sfera politica sau juridica. Asadar, in aceste cazuri eu cred ca la baza « combinatiilor » nu sta vreo lipsa pe care o resimt judecatorii, ci datoriile mult mai profunde care ii leaga de oamenii politici care au jucat un rol important in cariera profesionala a acestor judecatori.

LS: Va amintiti, probabil, despre temutul si celebrul serviciu de informatii al Ministerului de Justitie – SIPA. Prin acest instrument erau urmariti magistrati pentru a fi ulterior santajati.  SIPA a fost desfiintat de catre ministrul Macovei, dar, din pacate, arhiva acestui serviciu este inca la Ministerul Justitiei (fiind dorita si de CSM). Este vital ca situatia juridica a acestei arhive sa fie clarificata pentru a se elimina riscurile de santaj la adresa magistratilor. Am analizat aceasta problema intr-un studiu publicat recent de SAR si CRPE disponibil pe www.sar.org.ro

Unde sunt anticorpii?

TT: Bun, deci avem un sistem feudal, bazat pe datorii, santaj, amenintari. Dar chiar si intr-un astfel de sistem mai exista cate un Robin Hood, Iancu Jianu, etc. Observati mai sus ca nu sunt voci din sistem care sa protesteze, sa se delimiteze de aceste retele.  De ce? Mi-e greu sa cred ca sunt cu totii corupti

LS: Sigur ca exista si oameni buni si integri in sistem – eu cunosc multi judecatori si procurori pe care ii pot incadra in aceasta categorie. Din pacate vocile care se lasa asteptate sunt cele de la varful sistemului judiciar – conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conducerea CSM. Replicile acestor institutii sunt extrem de timide – CSM ne anunta ca a inceput verificari disciplinare, iar doamna Barbulescu, presedinte interimar la ICCJ si fost vice-presedinte la ICCJ, se cutremura de mizeria de la instanta pe care o conduce.  Totusi, faptul ca judecatorii de la ICCJ sunt anchetati e cunoscut inca de anul trecut! Ma intreb de ce pana acum nici una dintre institutiile sus-mentionate nu a cerut public acestor persoane sa se abtina de la a mai intra in sala de judecata. Cred ca acest tip de atitudine nu face decat sa alimenteze suspiciunile deja existente referitoare la presupuse datorii si conexiuni anormale pe care judecatorii cercetati in acest dosar le au cu colegii lor de la ICCJ si CSM. De altfel, un membru CSM apare in anturajul domnului Voicu – cel putin asa rezulta din datele publicate pana acum.

Oricum ar fi, prapastia de credibilitate in care s-a prabusit ICCJ este imensa si va fi nevoie de ani de decizii corecte pentru a putea inlatura suspiciunile care planeaza asupra acestei instante.  Ma intreb cum va analiza ICCJ dosarul Voicu atunci cand ii va fi inaintat, mai ales daca in dosar vor fi trimisi in judecata si judecatorii care sunt astazi cercetati.

TT: Pe scurt, judecatorii Jipa si Costiniu trebuie sa plece.

LS: Ar trebui sa faca un pas in spate pe parcursul cercetarilor. Ar putea sa isi ia concediu, de exemplu. Iar apoi, daca vor fi trimisi in judecata, sunt suspendati automat din functie pana la finalizarea procesului. Cat de obiectivi pot fi colegii lor de la ICCJ in conditiile in care ii vad zilnic la birou judecand dosare sau conducand sectia civila (dl Costiniu) ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?

Justitia de tv, justitia de internet si mici doze de ironie

TT: Asta ma aduce, inevitabil,  la modul in care acest scandal a devenit public. Comisia juridica a Senatului a luat o decizie sub presiunea opiniei publice. Probabil si CSM a facut la fel atunci cand a anuntat ca investigheaza acest caz.  Totusi, de partea cealalta, s-au facut auzite plangeri cu privire la aparitia acelor stenograme. Si nu ma refer atat la Catalin Voicu cat la importanti lideri ai opozitiei, Crin Antonescu, de exemplu. Ca ziarist nu pot decat sa fiu multumit ca au aparut transcrierile acelea, cred ca interesul public este bine servit, insa cum ramane cu interesul justitiei?

TT: Auzim intruna plangeri referitoare la justitia televizata.

LS: Daca va amintiti, in 2008, referatul procurorilor in cazul Nastase a fost postat de catre Camera Deputatilor pe internet, in casuta electronica a fiecarui deputat. La acel moment am criticat aceasta actiune, spunand ca nu e firesc sa se publice aceste documente pentru ca ele ar trebui cunoscute doar de catre cei care trebuie sa decida cu privire la subiectul in discutie. Dna Barbulescu, vice-presedinte la ICCJ si presedinte CSM la acea data, a spus ca referatul procurorilor „nu e un act care sa nu poata fi facut public”

Mitul conform caruia o informatie care apare in presa nu mai poate fi folosita in justitie este complet fals. Nu exista nici o prevedere legala in Romania care sa invalideze automat probele ajunse in presa. De altfel, procedura care obliga la trimiterea dosarelor penale la Parlament pentru diverse avize practic garanteaza faptul ca probele vor fi vazute de zeci de ochi. In aceste conditii este naiv sa ne inchipuim ca nici unul dintre cei care vad dosarul nu va dezvalui presei informatiile respective. Asa cum constata dl Mitrea, imunitatea se intoarce impotriva celor care beneficiaza de ea!

TT: E un pic de ironie aici

LS: Sigur ca e ironic faptul ca un instrument introdus in Constitutie pentru protectia politicienilor se intoarce impotriva lor. Poate data viitoare cand se va rescrie Constitutia se vor gandi de doua ori la problema imunitatilor.Daca nu ar exista aceste filtre politice anormale, dosarul ar ajunge exclusiv la instanta si confidentialitatea pe parcursul urmaririi penale ar fi asigurata.

TT: Asadar solutia ar fi eliminarea acelei prevederi care spune ca trebuie acordul camerei pentru arestare. Dar, daca dosarul a iesit de la DNA?

LS: Da, solutia ar fi eliminarea avizului camerei. Daca nu ar exista acest aviz ar fi foarte clar faptul ca dosarul nu merge decat la instanta, iar responsabilitatile ar fi extrem de bine determinate.  In situatia de fata cautam acul in carul cu fan: dosarul a fost si la Senat, si la Ministerului Justitiei, si la Parchet, si la instante, probabil parti din el au ajuns si la CSM pentru efectuarea anchetei disciplinare. Cei de la SRI au facut, probabil, interceptarile in cauza. Infomatiile puteau sa iasa de oriunde…

In plus, asa cum aratam mai sus, pozitia CSM si ICCJ exprimata de doamna Barbulescu in 2008 este ca referatul procurorilor nu este un document confidential si ca, deci, poate fi publicat.

Spaga dauneaza grav libertatii

TT: Revenind la fondul problemei, reteaua, asa cum reiese ea din acele stenograme, este foarte cuprinzatoare, transpartinica si multi-institutionala.  Sincer, cred ca multi s-au speriat cand au inteles, in sfarsit, amploarea fenomenului si probabil se gandesc ca acest dosar nu va fi niciodata dus pana la capat iar ramificatiile intregii afaceri cunoscute.  Exista vreun mod in care justitia sa recastige, macar partial, increderea unui public pe buna dreptate sceptic?

LS: Da: prin tratarea completa si corecta a acestui dosar si a celorlalte dosare aflate pe rolul instantelor de judecata sau la parchete.  Doar o atitudine constant corecta si multa, multa munca pot schimba imaginea justitiei din Romania. Faptul ca DNA instrumenteaza astfel de dosare care ating zone nevralgice din justitia si politica romaneasca este, in opinia mea, raza de speranta de care avem atata nevoie. Sa nu uitam ca pentru ca aceste interceptari sa existe a fost nevoie ca judecatorii sa dea mandate de interceptare si ca specialistii sa le puna in practica. Aceste lucruri s-au intamplat si este evident din continutul interceptarilor ca cei cercetati nu au fost preveniti. Concluzia este ca exista profesionalism in sistem si ca e important, tocmai de aceea, ca magistratii patati sa faca un pas in spate.

TT: Iar politicul?  Unde este politicul in toata ecuatia asta? Pentru ca, pana la urma, in centrul intregii afaceri este un senator. Toti ceilalti, inclusiv judecatorii, sunt elemente secundare.

LS: Politicul trebuie sa inceapa sa se comporte responsabil, adica sa nu mai blocheze anchetele penale.  Avizul comisiei juridice de la Senat este un semn bun in aceasta directie, desi audierea domnului Voicu a fost extrem de timida – fara intrebari de fond si foarte, foarte binevoitoare fata de domnul Voicu. Totusi votul a fost pentru arestare ceea ce e foarte important.

Vom vedea ce se va intampla azi in plenul Senatului. Sa speram ca amenintarile domnului Voicu de ieri „Conditiile din penitenciare decimeaza fiinta umana. Se deschide Cutia Pandorei si vor urma si altii dupa mine ” nu vor fi luate in seama de colegii sai parlamentari.  Pe de alta parte, la nivel macro, lumea politica ar trebui sa isi reevalueze instrumentele pe care le foloseste pentru a-si rezolva problemele din justitie. Sigur, nu am iluzii ca asta se va intampla peste noapte, dar cred ca acest caz va da de gandit celor care considera ca cel mai simplu mod de rezolvare a problemelor e spaga.

Vedeti ca din ce in ce mai multi oameni politici (de la toate partidele) care se considerau pana mai ieri intangibili ajung in fata instantelor de judecata, iar unii chiar in puscarie. Cred ca politicienii incep sa realizeze ca exista un risc real de a fi condamnati penal daca folosesc retelele informale.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politică & Societate și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Laura Stefan (SAR): De ce nu fac pasul inapoi judecatorii Jipa si Costiniu? Problema imunitatilor trebuie regandita.

 1. bihorean zice:

  Intrebari pertinente, interviu bun! Fara o presiune din partea publicului, inaltii judecatori ar musamaliza aproape tot, asa cum au facut in ultimii 20 de ani. Cei ce sunt „sanatosi” in aceste inalte organisme ale justitiei romane ar trebui sa se delimiteze de reteaua Voicu si nu sa ne traga de urechi, pe motivul ca este extrem de grav ca au ajuns stenogramele in public!

 2. Nikko zice:

  Eheeei, taica…

 3. Vericu zice:

  Dupa parerea mea 50% dintre magistrati sint PUSCARIABILI. 😦

 4. fanul lui vanghelie zice:

  .salvarea acestei tari consta intr-o televiziune care sa dea in direct toate procesele persoanelor publice. poate asa o sa-si faca si justitia datoria. orice proces al unei persoane publice trebuie dat in direct…cu judecata, cu amanari, cu tot.procesele sunt publice deci fot fi transmise in direct…numai asa vom afla cine ne conduce si cine ne judeca.persoane publice= persoane alese prin vot

 5. irinapop zice:

  foarte bun interviul. De mult nu am mai citit ceva exprimat atat de clar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s