Deseneaza-l pe Mahomed


Astazi este ziua internationala in care il desenam, asa cum ne pricepem mai bine, pe profetul Mahomed. Ideea vine de la un grup de oameni suparati pe decizia canalului  american Comedy Central de a cenzura un episod din South Park ca urmare a amenintarilor cu moartea venite din partea extremistilor islamici.

Un protest simpatic impotriva prostiei galagioase care se manifesta plenar ori de cate ori, in lumea libera,  vreun artist vizual, fie el si obscur,  indrazneste abordeze teme care au legatura cu prea-iubitul profet al lui Achmed, teroristul confuz din valiza lui Jeff Dunham.

Danezii de la Jyllands Posten (pusi pe lista neagra a fiecarui extremist care se respecta), Ayan Hirsi Ali (refugiata in SUA), Theo van Gogh (asasinat) au simtit cu totii pe pielea lor efectele acestei boli.

Indrazneala de a nu fi de acord, curajul de a pune intrebari, inteligenta de a folosi umorul sunt concepte straine invatatilor islamici care isi folosesc stiinta pentru inspira asasini al caror grad de discernamant este egal cu cel al unei conopide.

Ma indoiesc ca amaratul ala de profet al lor e alergic la caricaturi.  Nu poate fi. Altfel nu ar fi lasat in urma o civilizatie care are totusi suficiente argumente pentru a nu-i fi rusine de propria mostenire.

Adunatura de frustrati care ii interpreteaza in cheie mortala invataturile nu vor vedea probabil niciodata raiul islamic. Dar asta, pana la urma,  e problema lor.  Devine si a mea cand nu pot prelua aici episodul din South Park care i-a ultragiat pe virginii din madrase.   De teama represaliilor, episodul respectiv a fost cenzurat si este probabil singurul care nu e inca disponibil pe southparkstudios.com

Restrictiile lor nu sunt si ale mele iar limitele interactiunii dintre noi, in calitate de cetateni ai lumii, sunt stabilite in functie de cel mai mic numitor comun si nu in functie de interpretarea pe care niste indivizi oarecare o dau unei carti, indiferent de cat de sfinta ar fi ea.

Cum nu am nici cel mai mic talent la desen, imi permit sa preiau una din caricaturile din Jyllands Posten. Enjoy:

PS:  Apropo de libertatea de exprimare, azi sunt extremist islamic:  comentariile vor fi inchise.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Freestyle, media, Politică & Societate și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.