„Pumnii mei minte nu are”


In timp ce ministrul educatiei  tace inteligent cand i se pun intrebari despre micile si profitabilele afaceri ale consilierei sale iar liderii sindicali din invatamant se transforma in vedete pe la televizor, Organizatia Mondiala a Sanatatii observa urmatoarele:

România se află pe locul doi într-un clasament al violenţei în şcoli care cuprinde 37 de ţări, peste 70 la sută dintre elevii români recunoscând că le este teamă de comportamentul agresiv al colegilor (…) De aici.

Inca o data,  in timp ce sforaim discursuri sau ne exorcizam isteria in direct si la ora de varf, in scolile despre care vorbim cu atata patos si constiinta a propriei importante atmosfera e undeva intre un penitenciar de drept comun si o favela braziliana.  Legea pumnului primeaza si in loc de algoritmi, elevii romani fac exercitii de supravietuire.  Sigur niciun dintre ei nu a imprumutat (inca) modelul Klebold & Harris , dar nu e timpul pierdut.

Cercetarea OMS ne arata ca elevul roman considera scoala un fel de teren de antrenament pentru bataliile viitorului (in cel mai propriu sens al expresiei).  Loveste sau vei fi lovit.

Ce fel de oameni pregateste scoala romaneasca?  Cum sa te astepti la normalitate cand doua treimi dintre viitorii cetateni platitori de impozite traiesc aproape zilnic cu teama ca vor admonestati, umiliti, loviti, si, eventual, trimisi la spital de colegii de clasa.

Oh, veti spune, dar bietii copii nu au cum sa se dezvolte normal cand corpul profesoral este demoralizat, prost platit, umilit la randu-i de catre de prea-vinovatul stat roman.  Ei bine nu e tocmai asa.  Cu riscul de a fi cinic, am sa spun ca nepasarea fata de propria meserie nu poate fi justificata de performanta administrativa a statului.  Scoala nu reprezinta numai ingurgitare stahanovista de informatii  ci si cultivare de valori.  Or,  cand valoarea se masoara in marimea salamului pe care ti-l cumperi din salariul oferit de stat, nu-i de mirare ca, din lipsa unor modele mai bune, elevii romani se multumesc cu Steven Seagal si manelistul a carui filozofie de viata e rezumata cam asa:

Dintre cei 423 de elevi inculpaţi in ultimul an, 13,26 la sută aveau relaţii normale în mediul şcolar, iar 47,64 la sută relaţii conflictuale cu colegii şi profesorii, dificultăţi de comunicare şi integrare în colectivitate.

Scoala?  Mai bine i-ar spune sanatoriu si ar inlocui profesorii cu medici si consilieri.  Uitati-va la cifrele de mai sus si spuneti-mi daca nu vi se par ridicole stirile cu olimpicii romani care castiga balcaniade.

O buna parte de vina o au si parintii, veti spune. Da, in primul rand lor le apartine responsabilitatea insa ce te faci cand, pe langa familii disfunctionale, ai un mediu scolar la fel de defect?  Raspunsul e simplu. Risti sa deraiezi de la un traseu normal si copiii care, pana la poarta scolii, au avut sansa sa fie ingrijiti cum se cuvine.

Ne pregatim pentru Romania speriatilor si a brutelor. Un fel de ev mediu cu acces la Facebook si HI5.

NB am evitat sa vorbesc despre cele cateva scoli meritorii, plasate de obicei prin centrul oraselor.  Acelea devin incet-incet, fara ca nimeni sa recunoasca, scoli ale elitelor consfintind de facto o segregare pe baza de influenta si avere intr-un sistem care clameaza ipocrit ca accesul la educatie e gratuit. Nu e.


Reclame
Acest articol a fost publicat în societate și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s