Ce, cum si cat trebuie sa vanda statul in vremuri de criza


Reiau mai jos comentariul Otiliei la postarea anterioara intrucat cred ca aduce cateva nuante foarte importante in discutia – insuficient de densa dupa parerea mea, privind anuntul guvernului privind vanzarea pe bursa a unor participatii minoritare la Transgaz, Transelectrica si Romgaz.  Cititi-l,  merita.

Profit de  ocazie si pentru a lansa o leapsa catre Khris, Dan Popa, Dan Selaru si oricine mai doreste sa se implice in dezbaterea legata de vanzarile de pachete minoritare de actiuni  ale  companiilor mari de stat. Intrebarea e cea din titlu: merita sa vindem acele actiuni? E momentul corect, e justificat? Ar trebui poate sa mergem chiar mai departe, dupa  cum sugera un alt cititor la postarea anterioara,  si sa le privatizam cu totul?

Otilia, ai legatura:

1. Vanzarea de pachete de actiuni de 15% nu inseamna privatizare. Statul pastreaza controlul, numeste managementul etc. Singurul avantaj de good governance ar fi listarea pe bursa a Romgaz si Transgaz, care ar aduce ceva mai multa transparenta in conturile companiilor de stat, cum se intampla in cazul Transelectrica, deoarece listarea la BVB presupune indeplinirea unor standarde de corporate governance impuse de bursa (vezi detalii pe http://www.bvb.ro, cum se numesc consiliile de administratie, cum se respecta drepturile actionarilor minoritari etc). Transelectrica e (inca) considerata model de good governance (nu a fost pe deplin politizata inca), posibil si din cauza listarii, desi cred ca mai mult a contat presiunea UE pt independenta retelei de transmisie de electricitate.

2. Pachetele minoritare sunt rezerva de urgenta pastrand status quo (controlul statului). Cata vreme nu exista control suficient de bun asupra folosirii banilor pe care i-ar obtine statul, s-ar putea intampla doar sa irosim aiurea niste bani (la care am putea apela in situatii cu adevarat exceptionale), fara a imbunatati managementul companiilor. By the way – mai stie cineva unde sunt banii obtinuti de stat de la privatizarea celor 5 Electrice? (care ar trebui sa se gaseasca in conturile holdingului de stat Electrica, dar se zvoneste ca au fost cheltuiti pe pensii). Daca mai exista, de ce nu sunt folositi acum la ce voiau sa foloseasca banii din vanzarea pachetelor minoritare? Dar cu Fondul National de Dezvoltare ce se mai aude?

3. Sunt de acord cu privatizarile, insa pe bune, nu pachete minoritare la companii controlate politic, mai curand pt management decat pt bani. De ex, hai sa privatizam naibii in productia de electricitate Rovinari, Turceni, Craiova, pt care exista interes privat chiar si acum in timp de criza, nu sunt “companii strategice” pt sectorul energetic, iar daca nu se privatizeaza oricum se inchid pana in 2012, ca statul n-are bani sa le retehnologizeze ca sa respecte standardele UE de mediu. (probabil insa nu le vom retehnologiza decat partial, nu le vom privatiza, si le vom tine in functiune platind din greu penalitati pt incalcarea angajamentelor de mediu asumate inainte de aderare).

Anticipand o posibila reactie la privatizarile in “sectoarele strategice” – daca ne sperie ideea de a avea companii private in energie (“sector strategic”), ce ziceti de intentia CEZ de a face parc de eoliene in Dobrogea? Ar trebui sa ii dam la cap, sau sa nationalizam?

4. Privatizarea pe bursa nu e intotdeauna cea mai buna optiune. Avantajul e ca se vand actiunile in mod transparent cui da mai mult (se maximizeaza venitul statului din tranzactie). Dar de ex la companiile energetice (Turceni, Rovinari, Craiova…) are mai mult sens vanzarea pachetului majoritar prin licitatie transparenta unor investitori strategici, care vin si cu know how tehnologic; iar daca se vand prin licitatie se obtine si avantajul maximizarii pretului pe care il poate obtine statul. Mai degraba m-as gandi la privatizarea integrala pe bursa a mizilicurilor care au mai ramas la AVAS, companii relativ mici si “generaliste”, decat a companiilor nationale.

5. Chestia cu vanzarea de monopoluri naturale e mai curand o sperietoare. Nu impiedica nimic statul sa reglementeze de bun simt monopolul, cum se intampla la Electricele privatizate (reteaua a ramas proprietatea statului, doar administrarea ei a fost privatizata, tarifele de distributie sunt reglementate de ANRE price cap, Electricele au interesul sa minimizeze costul administrarii retelei etc). Toate retelele sunt de utilitate publica, deci raman in proprietatea Guvernului, sunt practic doar concesionate. Acelasi lucru e valabil si in cazul Apa Nova, unde exista reglementare (ARBAC, care a functionat bine la inceput prin ’99, acum cred ca a cam murit). Desigur, reglementarea depinde de calitatea reglementatorului.

Din nou anticipand o posibila reactie, sa luam cazul mult-mediatizat al ENEL, cel cu comisia parlamentara de deunazi, in care ENEL a fost acuzat ca si-a marit profitul nefacand investitiile la care se angajase in contractul de privatizare. Trecand peste faptul ca realitatea e pe undeva pe la mijloc (ENEL a facut parte din investitii, pt celelalte a fost si problema crizei etc), daca ENEL nu si-a respectat obligatiile e din nou problema statului, nu a companiei private. Era de datoria ANRE sa monitorizeze aplicarea planului de investitii si daca nu, sa aplice sanctiuni. Cine e de vina ca STATUL nu e in stare sa-si puna in aplicare contractele?

6. Chiar in cazul in care companiile-monopol raman de stat, statul are doua functii: de manager al companiilor si de reglementator. Cele doua functii trebuie sa fie complet separate – de asta, daca reglementatorul nu e independent de proprietar, fie si de stat/guvern, avem conflict de interese. ANRE trebuie sa fie complet separat de Nuclearelectrica, de ex, si de Ministerul Economiei, ba chiar si de Guvern (vom avea infringement ca nu indeplinim asta). In alte cuvinte, controlul asupra preturilor la consumator in cazul unui monopol de stat e exercitat tot de reglementator, nu de compania de stat; iar obiectivul legitim al companiei de stat e maximizarea profitului (sau macar minimizarea costurilor). In alte cuvinte, din punctul de vedere al consumatorului, nu conteaza cine detine compania, cata vreme functioneaza bine reglementatorul.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Business & Economie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ce, cum si cat trebuie sa vanda statul in vremuri de criza

  1. AdyPitesti zice:

    Interesant punct de vedere. Pe latura economica am scris un articol cu referire la situatia Romaniei in 2010 si cateva idei pentru revenire pe crestere economica…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s