Pururea tanar, infasurat in revendicari


I-am ramas dator lui Iulian cu un raspuns la o leapsa pe tema unei posibile greve a ziaristilor si institutiilor de media.  Pe scurt,  nu cred ca o greva a presei e necesara, utila si nici macar amuzanta.  Si spun asta din mai multe motive pe care incerc sa le trec in revista mai jos. O parte din ele le-am mai scris si altadata.

– judecand dupa cum  formuleaza tema initiatorul dezbaterii, Bogdan Ciuclaru, inamicul principal pare sa fie statul. Nu cred ca e asa. Si atunci, care este rostul unei greve care ar pedepsi publicul „at large”? Cred sincer ca un demers de felul asta ar avea efectul invers. In loc de respect presa romaneasca ar mai pierde puncte la credibilitate. Sa nu uitam, Bogdan, am avut tot timpul acces privilegiat la oamenii care iau decizii in Romania. Unii dintre sefii nostri au abuzat. Ceea ce se intampla acum,  lipsa de solidaritate si, uneori, dispretul cu care este privita presa,  reprezinta plata pentru o libertate prost inteleasa.

– parte problemele actuale ale presei romanesti nu sunt provocate  de o interventie a statului ci mai degraba de o retragere a statului din afacerile media (renuntarea la ajutorul  dat prin ne-taxarea unor categorii de venituri,  disparitia unor surse preferentiale de venit pentru o parte din patronii de presa)

– cred ca este periculoasa solidarizarea nediscriminatorie dintre ziaristii si patronii de presa. Categoriile sunt diferite, la fel si problemele.  Mai mult, o parte dintre intrebari ar trebui indreptate catre managementul institutiilor de presa. Or, nu prea se intampla asa.

-o greva ar da apa la moara acelor medii care acuza jurnalistii ca incearca sa isi recastige privilegii anulate pe drept de guvern. Apoi, daca ascultati cu atentie, o sa auziti suficiente comentarii de tipul: „da’ de ce sunteti voi mai egali decat altii? cine va da dreptul asta?”

– mult mai utila ar fi o greva de tipul celor pe care ameninta uneori sa le faca vamesii sau politistii.  Una a excesului de zel. Si nu ma refer la isteriile populist-inutile si directionate politic la care suntem martori zi de zi. Ci la inundarea institutiilor publice cu cereri de informatii, la anchete, la intrebari bine tintite, la ne-abandonarea subiectelor mari, la consecventa. Sunt nenumarate subiecte care dispar prea repede din ierarhia zilnica a buletinelor de  stiri (ex: Voicu,  Geoana la Moscova, Necolaiciuc, Omar,  casa din strada Mihaileanu, Mercedes-urile de la primarie, dosarele lui Nastase, etc)  Inchipuiti-va ca la fiecare aparitie publica, fara nicio exceptie, presedintele tarii este intrebat despre Omar Hayssam sau Nicolae Popa.  In dubla sa  calitate de sef de stat si sef al CSAT  e obligat sa ofere raspunsuri.  Nu se poate feri la nesfarsit  fara sa cada in ridicol.  Exemplele sunt nenumarate.

O greva media nu e o solutie. E cel mult disimulare in cautarea unei solidaritati  inexistente.  E putin important daca statul respecta sau nu institutiile de media.  Intre cele doua parti trebuie sa existe o distanta sanitara, cu cat mai mare cu atat mai bine. Mai important e respectul publicului. Or asta dispare pe zi ce trece.  Jurnalismul chirugical, rece impune respect.  In presa, militantismul  si chemarile la solidaritate anti-taxe sunt semne de slabiciune.

Acest articol a fost publicat în Media și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Pururea tanar, infasurat in revendicari

  1. Claudiu Minea zice:

    Subscriu la ceea ce spuneti. E o analiza scurta si exacta.

  2. Pingback: Pururea tanar, infasurat in revendicari sau de ce o greva a presei nu e o solutie – 25926th Edition « RP stiri

  3. RazvanM zice:

    Ideea cu excesul de zel, opusa ideeii de greva jurnalistica (orice ar insemna asta), mi se pare excelenta. Vad prea putine actiuni pozitive in Romania ca sa nu laud aceasta idee.

    Atentie mare la revendicari precum exceptarea de la plata contributiilor la asigurari de sanatate, fond de pensii si altele. Salariatii obisnuiti din Romania raman in mana cu vreo 50% din ce cheltuie firma cu ei – restul de bani merg la bugetul de stat. Nu este hazliu ca eu sa platesc contributii la fond de pensii pentru vreo 4 pensionari (mama, tata si alti 2), dar totusi o fac.

  4. aitistul zice:

    Beton ideea de la punctul 5 cu inundarea institutiilor si implicit a politicienilor cu intrebari care nu au avut raspuns.
    Incearca sa promovezi ideea asta. Poate aveti sanse.

  5. zalex zice:

    uite, zic si eu ca e buna ideea cu excesul de zel. chiar daca or sa fie si „spargatori de greva” care o sa se joace solitaire… 🙂 oricum, merita popularizata ideea ta. pe blogul lui ciuclaru era un comentariu hazliu: „adica vrei sa-mi spui ca pentru o zi nu or sa mai fie stiri tabloide, nu tu becali, nu tu basescu, nu tu nimic? cred ca ar fi cea mai buna zi de presa de vreo 8-10 ani”

  6. dan zice:

    Cea mai tare chestie – greva exces de zel, cum o vezi tu, ar consta exact in revenirea presei in fire si functionarea ei in cadre normale, asa cum ar trebui, cum e in alte tari: sa nu mai ascunda subiectele mari, interesat sau din prostie, sa se tina de ele, etc.
    Ceea ce arata cat de aberanta este de fapt situatia acum si ca, dragi colegi din presa, trebuie sa priviti realitatea in fata : lucrati intr-un sector care in Romania s-a deformat profund, transformat intr-o cloaca deprofesionalizata de orgolii si interese.
    Iar normalitatea a ajuns sa semene cu o greva de exces de zel.

  7. Pingback: Pururea tanar, infasurat in revendicari sau de ce o greva a presei nu e o solutie – 26075th Edition « RP stiri

  8. C zice:

    Despre conştientizarea căderii în ridicol la şeful statului (omul dar şi funcţia în succesiunea ei temporală) cred c’ai scris degeaba; înclin să cred că le dă bonificaţie la pensie dacă o exercită cât mai des cu putinţă. Asta, desigur, dacă nu cumve lispeşte simţul ridicolului – ceea ce, de asemenea, poate fi o ipoteză de lucru.

    Aminteşte’ţi de câte ori jurnalişti cu întrebări „deplasate” au fost luaţi în şuturi de andrisanţi şi priviţi suspect de colegii lor.

    • Teo zice:

      Cristi, stii mai bine decat mine ca a mai proasta intrebare e aia pe care nu o pui. Las’ sa faca misto. Dupa vreo doua trei intrebari, adresate eventual in prezenta vreunui sef de stat strain o sa ii mai treaca 🙂

Lasă un comentariu